vrijdag 23 september 2022

We schrijven geschiedenis



Vrijwel onopgemerkt hebben Indie auteurs steeds meer lezers aan zich weten te binden en daarmee marktaandeel van de traditionele uitgevers afgesnoept. Succesvolle auteurs zijn steeds vaker selfpubbers; auteurpreneurs die zelf als een 'one-mans-band´ alle werkzaamheden van schrijven tot aan publiceren en promoten verzorgen.

Vaak, nog té vaak, wordt met een beschuldigend vingertje op de kwaliteit van deze boeken gewezen. Daarbij voorbijgaand aan het feit dat van de miljoenen boeken die wereldwijd worden gepubliceerd er veel zijn die bewust als een grappig bedoeld project voor een klein publiek worden gemaakt, zonder intentie een nieuwe bestseller te willen produceren. Bowker, het Amerikaanse bureau verantwoordelijk voor ISBN nummers, schat in dat ruim tweederde van alle boeken momenteel selfpublished is. Zo geven liefdevolle ouders vol trots 'werk' uit van hun eigen kind (en waarom ook niet?) en worden er kleine oplages gedrukt voor jubilea, bruiloften en andere bijzondere gebeurtenissen. Al die 'boeken', worden gezien als het product van selfpubbers. In theorie is dat correct...

In de praktijk is dat niet het doel van serieuze Indie auteurs. Nieuwe ambitieuze auteurs kiezen steeds vaker voor de route van selfpublishing. Er zijn facebookgroepen waarin de auteurs tips and tricks uitwisselen, waar auteurs elkaar helpen met inhoudelijke aspecten, adverteren, distributie etc. Want naast het feit dat deze nieuwe auteurs direct benaderbaar zijn voor hun lezers, zijn ze er ook voor elkaar. Het succes wordt gedeeld. En succes is er steeds meer.

In het verleden werd vaak voor het zelf uitgeven gekozen door auteurs die bij traditionele uitgeverijen werden geweigerd. En daar zitten hele bekende voorbeelden tussen zoals The Tale of Peter Rabbit van Beatrix Potter en A Christmas Carol van Charles Dickens tot hedendaagse successen als Fifty Shades of Grey van E.L. James en The Martian van Andy Weir. Dit zijn overigens voorbeelden van auteurs die hun boek eerst zelf hebben uitgegeven, om uiteindelijk hun werk bij een traditionele uitgeverij onder te brengen. Tegenwoordig wordt vaker de omgekeerde route gekozen. Adam Nevill bijvoorbeeld, bekend van zijn thriller 'The Ritual' (2011; te zien op Netflix). In 2016 heeft hij ervoor gekozen zelf zijn boeken uit te geven. Net als Ilja Gort. De bekende selfmade wijnboer geeft tegenwoordig zelf zijn boeken uit. De boekenmarkt is in beweging en verandert snel.

Vrijwel onopgemerkt is er een grote groep van duizenden auteurs 'opgestaan' die door productief en serieus met hun eigen werk om te gaan een vast inkomen van € 50.000,- of meer verdienen. Het merendeel daarvan vinden we in de USA. Rachel Abbott en L.J. Ross zijn twee bekende voorbeelden die miljoenen exemplaren van hun boeken verkopen. Maar ook binnen Europa begint het tij te keren. En dan hebben we het niet alleen over multisellers als Mila Olsen, die in Duitsland miljoenen exemplaren verkoopt; of Noellie Pittet, een Franse influencer die in een mum van tijd 8.000 exemplaren van haar debuut '387 nuits' verkocht; of Frank Krake die in Nederland grote successen boekt. We hebben het over de grote middengroep. Selfpubbers die er nu al in zijn geslaagd een mooi middeninkomen te verdienen met hun eigen werk.

Het is vandaag vrijdag 23 september 2022. Tijd om Nederland en België voor eens en altijd kennis te laten maken met de beste verhalen van de beste Indie auteurs. BOEKfan is je gids. Wij verrassen je vanaf nu, meerdere malen per week, met spannende, leuke, ontroerende verhalen. Wij laten je nieuwe auteurs en de door hen gecreëerde werelden ontdekken. Want ook in Nederland en België zijn er tientallen, zo niet honderden, schrijvers die noest doorwerken om steeds opnieuw, in eigen beheer, de meest verrassende verhalen te kunnen publiceren. Fantasy, Science Fiction, Feelgood, Thrillers; alle genres en onderwerpen (non fictie) zijn vertegenwoordigd.
Hier wordt letterlijk geschiedenis geschreven! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Where the magic happens

  Daar waar de magie plaats vindt. Door de boeken die ik schrijf, breng ik mijn lezers overal ter wereld. Een goedkope manier van reizen, je...