zondag 6 november 2022

Where the magic happens


 Daar waar de magie plaats vindt.

Door de boeken die ik schrijf, breng ik mijn lezers overal ter wereld. Een goedkope manier van reizen, je hoeft immers nooit echt je koffers te pakken. Dat verlangen om nieuwe locaties in mijn verhalen te beschrijven, zorgt ervoor dat ik veel reis. Echt heel veel reis! 

Ik heb boeken geschreven in Italië, Schotland, Engeland. Ik schreef boeken terwijl ik naar Bali vloog, terwijl ik in de trein naar Mexico zat, terwijl ik ergens op een parkeerterrein stond  en in wachtruimtes waar dan ook ter wereld. Ik heb gewoon het geluk dat dat kan met een baan zoals de mijne. 

Maar weet je waar ik het allerliefste werk aan één van mijn boeken?
Gewoon thuis.
Thuis is de plek waar ik het grootste deel van de Beaufont-serie en andere boeken heb bedacht en uitgewerkt. Het is een veilige plek die ik met net zoveel aandacht en liefde heb gecreëerd als mijn boeken. Laat me je een kijkje geven in mijn schrijversparadijsje. 

Toen ik nog maar net met mijn werkende leven was begonnen, kreeg ik een oud bureautje van een buurman. Het was een vreselijk lelijk ding, heel saai en zo bruin als koffie. Zelfs mijn oma zou het weggegooid hebben. Ik heb er een heel weekend aan gespendeerd om het te schilderen en op te knappen. Ik ben nu eenmaal een excentriek persoon. De meeste mensen weten dit vrijwel direct na de eerste ontmoeting. Het bureautje weerspiegelt mijn excentrieke karakter.

Ik wist gewoon zeker dat ik ooit een boek zou gaan schrijven… of 98 boeken, want zoveel heb ik er inmiddels geschreven. (Ik dacht eigenlijk dat ik niet meer dan drie boeken of slechts één serie zou gaan schrijven. Intussen heb ik gewoon 15 series geschreven, of meer, ik ben inmiddels de tel kwijt.)

Ik ben blijkbaar ook even de draad kwijt van waar ik heen wil met dit verhaal. Afijn, ik wilde gewoon geen stoffig en oud bureau hebben. Zo eentje waar mensen hun belastingpapieren in bewaren. Maar, ik wilde ook geen modern bureau. Zo’n bureau waar hipsters hele dagen aan zitten te peinzen hoe ze iemand het beste tot last kunnen zijn. Nee, ik wilde een bureau dat mijn creatieve stijl zou weerspiegelen. En dus begon ik met schilderen. Ik schilderde het bureau net zo lang totdat het een beach-look kreeg. Ik schoof het naar het midden van mijn werkkamer en begon te schrijven aan de volgende Grote Amerikaanse Roman. En dat boek maakte ik nog af ook. 

Dus, ik had mijn eerste boek geschreven; maar het leek werkelijk nergens op. Achteraf zijn mijn eerste boeken helemaal zo slecht nog niet, maar ik kan wel zeggen dat ik met de tijd (gelukkig) stukken beter ben geworden. 

Toen ik begon met schrijven, dacht ik echt dat ik het beste boek ooit zou gaan schrijven. Ik dacht werkelijk dat ik een beveiligingssysteem nodig zou hebben om al mijn fanatieke fans ervan te weerhouden me te hacken om een voorproefje van mijn nieuwste boek te kunnen bemachtigen. Ik dacht minstens dat ik een extra set gordijnen uit moest gaan zoeken voor mijn huisje aan het strand. 
Maar toen… sloeg de realiteit toe. 

Stephen King zei: "Het begint hiermee. Zet je bureau in de hoek. En elke keer dat je daar gaat zitten om te schrijven, herinner je jezelf eraan waarom het niet in het midden van de kamer staat. Leven staat niet in dienst van de kunst; het is juist andersom. Je moet jezelf soms even afzonderen."
En of Steve gelijk had! 


Zodoende verhuisde ik mijn bureau naar de hoek van de kamer, zodat ik niet langer afgeleid kon worden door de eekhoorntjes in de tuin. Ik kocht prikborden en hing die boven mijn bureau. Daarna prikte ik ze vol met dingen waar mijn ogen in konden verdwalen. Soms foto’s, soms citaten, maar meestal herinneringen. 
Dingen om ideeën op te wekken. 
Er hangt altijd wel iets op het prikbord wat me eraan herinnert waarom ik doe wat ik doe - een boek schrijven met een verhaal waar lezers van zullen gaan houden. 

Ik doe dit inmiddels al 10 jaar. Ik heb 98 (of misschien al meer) boeken geschreven. En ik heb fouten gemaakt. En toch ga ik elke dag terug naar mijn bureau om verder te gaan. lk hou van wat ik doe. 
Ik hou ervan dat mijn werk me overal ter wereld brengt. 
Maar bovenal houd ik van waar ik het doe. Mijn kantoor en bureau geven me een gevoel van rust en creativiteit. Mijn kamer lijkt me in te willen fluisteren: ‘Waar gaan we vandaag weer naartoe, Sarah?’  


In Nederland is van Sarah Noffke, in de serie 'De ontembare Liv Beaufont', zojuist deel 8 'De woest kracht' verschenen. Nog niet bekend met deze magische serie? Kijk dan hieronder hoe je de bundel (ebooks) van deel 1 t/m 6 kunt winnen! (Of bestel de bundel hier).

[Deze column is tevens verschenen in Book & Breakfast 2022.44]

Where the magic happens

  Daar waar de magie plaats vindt. Door de boeken die ik schrijf, breng ik mijn lezers overal ter wereld. Een goedkope manier van reizen, je...