vrijdag 9 september 2022

Lang verhaal kort

Ratificatie, ultrakort verhaal (Eduard Meinema)

Het (ultra)korte verhaal van deze week ("Ratificatie") heeft een fictieve hoofdpersoon, Jeanne Calmant, vernoemd naar Jeanne Louise Calment. Een française. Ze overleed in 1997, 122 jaar en vijf maanden oud; de oudste mens ooit.
De oudste mens sinds geboorte registratie; de oudste mens waarvan de leeftijd middels officiële documenten kan worden bewezen. Desondanks, of misschien juist dankzij deze documenten, zijn er twijfels omtrent de juistheid van Calment’s leeftijd. Erger nog, er zijn twijfels over haar werkelijke identiteit. 

In haar artikel “Living Proof” dat in “The New Yorker” werd gepubliceerd (17 en 24 februari 2020), doet Lauren Collins uitgebreid verslag over de mogelijke identiteitswissel. Ook geeft ze aanvullende informatie over het leven van Calment. Zoals haar (mogelijke) ontmoetingen met Vincent van Gogh.
Andere gebeurtenissen vormen verhalen op zich. Zo heeft Calment in 1969 (op haar 94e) haar appartement aan een notaris verkocht op basis van het Franse “en viager” systeem. In dergelijke overeenkomsten gaat de koper akkoord met termijnbetalingen waarbij de koper min of meer gokt op de sterfdatum van de verkoper. De verkoper mag in het appartement bijven wonen tot aan de dood. Het Calment apartment bleek een vreselijke investering. Tegen de tijd dat de notaris overleed (in 1995) had hij bijna tweehonderdduizend euro betaald, meer dan twee maal de waarde van het appartement, zonder er zelf ooit in te hebben kunnen wonen.

Synopsis "Ratificatie": De binnenstad van Parijs wordt geteisterd door ratten. Het zijn er zoveel, dat ze zelfs op klaarlichte dag de inwoners van de metropool lastigvallen. Gelukkig zijn er verdelgers die dag en nacht werken om de pest te bestrijden. En een extraatje te verdienen…
Gratis te downloaden (van 9 t/m 11 september).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Where the magic happens

  Daar waar de magie plaats vindt. Door de boeken die ik schrijf, breng ik mijn lezers overal ter wereld. Een goedkope manier van reizen, je...